Hemen en başından söylemek isterim ki, çok zor. Şubelerimizin kapasitesi tam dolu olduğunda, yeni başvuruları yönlendirecek çok az sayıda yer tavsiye edebiliyorum. Mutlaka tabi ki sizin nasıl bir huzurevi yada yaşlı bakım merkezi aradığınız da önemli. Yaşlınız yatağa bağımlıysa ve özel bakım üniteli bir bakım merkezi arıyorsanız, bu merkezin, tecrübeli ve gerçekten sağlıkçı olan bir ekibe sahip olması gereklidir. Ancak çoğu kuruluş ne yazıkk ki maliyetten kaçmak adına, tecrübesiz sağlık personeli çalıştırmaktadır. Önemli sayıda huzurevi ve yaşlı bakım merkezi de, daha öteye giderek, yaşlı bakıcı olarak görevlendirilmesi gereken yaşlı bakım teknikeri arkadaşları, bilgi düzeyleri yetersiz de olsa sağlıkçı olarak görevlendirmektedir. Yaşlınızın yatışının yapılacağı özel bakım bölümünün tüm yatakları, otomatik mekanizmalı hastane yatağı olmalıdır. Kuruluşta ki yaşlı sayısına göre hemşire (en az (20/1), doktor (en az 50/1), hasta bakıcı (en az 6/1) sayısını sorgulamalısınız.
Suadiye Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezleri olarak ilk kuruluşumuz olan 1997 yılından beri, sağlık ekibimizi hep öezenerek kurduk. Özellikle başhemşiremizi en iyi yerlerden transfer ettik ve uzun soluklu çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz.
Eğer yaşlınız kendi ihtiyaçlarını görebiliyorsa, aradığınız huzurevl aktivitesi yoğun olan bir kuruluş olmalı. Bu kuruluş kendi bünyesi dışında haftanın belli günleri profesyonellerden hizmet alarak bu işi yürütmelidir. Aktivite yapıyoruz demelerine inanmayın mutlaka web ve sosyal medya sayfalarını tarihlere dikkat ederek inceleyiniz. Huzurevi bölümünde kalan yaşlılar ile bakım bölümünde kalanların sadece odaları değil, katları da ayrı olmalıdır.
Tüm huzurevi ve yaşlı bakım merkezleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlıdır. Siz eğer yaşlınızı devletin bizzat yönettiği bir kuruluşa yatırmak istiyorsanız( uzun süre sırada beklemeyi göze almanız gerekir), bakanlığa bağlı il müdürlüğüne yada direk olarak bakanlık idaresinde ki huzurevlerine başvurabilirsiniz. Tercihiniz özelden yana ise, özel kurumun kendine başvuru yapmanız gerekir. Bu arada devlet idaresinde ki huzur ve bakımevlerinde yaş sınırının 60, özel kuruluşlarda ise 55 olduğunu bilmenizde fayda var.
Mutlaka ki İstanbul’da yaşlınıza uygun bir huzurevi ve yaşlı bakım merkezi ararken, bütçenize de uygun bir yer bulmak isteyeceksiniz. Şunu bilmelisiniz ki,devletin bizzat yönettiği kurumlar dahil her kuruluş ücretlidir. Size ilk önerim asgari ücretin 1.5 katı ücret civarı ve altı bir bedelle, özel hiçbir huzur ve bakım merkezine yaşlınızı emanet etmeyiniz. Bütçeniz bu düzeyde ise evde bakım yolunu seçmek yaşlınız için daha mantıklı ve sağlıklı olacaktır. Yaşlı bakım sektöründe bugün itibarıyla 20 bin tl ye varan aylık bedelleri olduğunu da arayışınız esnasında göreceksiniz. Ama unutmayınız ki , İstanbul da en kötü hastanenin günlük servis hizmet bedeli bin tl nin üzerindedir.
İstanbul da Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi arayanlar için kısaca düşüncelerimi köşeme taşımak istedim. Bir sonraki yazımda yine aynı konu üzerinden alzheimerli ,yatağa bağımlı yada kendi ihtiyacını gören yaşlılarımıza yönelik, yaşlı bakımı,yaşlı bakımevleri, lüks huzurevi yada kötü hizmet veren huzurevleri hakkında ki görüşlerimi sizinle paylaşmaya devam edeceğim.
Ekrem AZAKLI
Sosyal Hizmetler Uzmanı
Suadiye Huzurevleri Kurucusu